Detox

Detoxen of ontgiften is voor het lichaam van belang om ballast te verliezen zodat herstel weer plaats kan vinden.

Tegenwoordig is het bijna een hype, maar dit wordt al jarenlang gedaan.... Maar het gevaar van een hype is 

dat het op een onverantwoorde manier gebeurt. Iedereen is verschillend en zal daarom ook

beter reageren op en een beter resultaat behalen met een detoxkuur die op maat gemaakt is.

Voor uitgebreide informatie zie de tekst hieronder.

Of wil je mij graag persoonlijk hierover spreken? Bel dan 06 - 47 86 77 92!

Tegenwoordig kunt u bijna op iedere hoek van de straat wel een detoxkuur kopen of volgen. Of u regelt er eentje online.

Zoals u kunt lezen bij “wat is natuurgeneeskunde” gaat de natuurgeneeskunde uit van een stagnatie in de afvoer van afvalstoffen. Daar beschrijf ik tevens dat men zwakke punten heeft in het lichaam waardoor het mogelijk is dat daar de afvoer van afvalstoffen niet goed of minder snel gaat. En dat er juist sterke punten zijn die dit zouden kunnen opvangen.

Dit is dan ook precies hetgeen wat mij zorgen baart bij de meeste detoxkuren. Vaak heeft degene die deze kuren verkoopt weinig kennis / ervaring met de anatomie en fysiologie van het lichaam en te weinig kennis van bijvoorbeeld de kruiden die hierin verwerkt zijn. Dan is het ook nog eens zo dat er verschillende manieren zijn van ‘detoxen’. Het wordt aangeboden in de vorm van sappenkuren, theekuren en hele programma’s met speciale producten.

Wat over het algemeen bij deze ‘algemene detoxkuren’ gebeurt is dat alle uitscheidingsorganen worden aangezet en dat er dus geen rekening gehouden wordt met de zwakke en sterke punten die iemand heeft, waardoor de kans aanwezig is dat men niet fitter en vitaler uit de kuur komt, maar dat juist het tegenovergestelde gebeurt. En dan is het nog maar de vraag of er werkelijk een ‘detox’ heeft plaatsgevonden.


Zoals ik al aangaf zijn er verschillende manieren van ‘detoxen’. Welke vorm geschikt is hangt af van de wensen van de cliënt, maar nog veel belangrijker: de cliënt zelf. Wat is er mogelijk? Daar zal per persoon naar gekeken moeten worden als je goed en verantwoord wil gaan ‘detoxen’.

Het reinigen van je lichaam / het ‘detoxen’ kost veel energie. Men kan het vergelijken met het huis waarin je woont een hele grote schoonmaakbeurt geven. Dat kost ook veel energie. Het lichaam is dus hard aan het werk. Dan is het ook zaak dat hier rekening mee gehouden wordt! Dit proces is heel goed te begeleiden en te ondersteunen met verschillende soorten behandelingen.


Het is in principe altijd mogelijk om te ‘detoxen’, maar mijn advies is om dit in het voor- of najaar in te plannen. In het najaar is het ideaal om je lichaam te ontdoen van afvalstoffen zodat alle energie naar de weerstand kan en je daarmee fit de winter in gaat. Het voorjaar is eveneens een goed moment om de ballast van de lange wintermaanden eruit te gooien, waardoor de cellen beter van energie voorzien kunnen worden. Nog beter zou zijn om deze behandeling zowel in het voor- als najaar te ondergaan.

Wat vaak nagelaten wordt bij het volgen van een ‘algemene detoxkuur’ is het op- en afbouwen van de voeding. Dit is essentieel en daarom verdient het de voorkeur om dit onder begeleiding te doen.

Kortom: een detoxkuur moet op maat gemaakt zijn om daadwerkelijk een goede ontgifting te verkrijgen. Dit proces wordt ondersteund door op een goede manier de voeding op- en af te bouwen, de zwakke punten in het lichaam te ondersteunen en de sterke punten te activeren. En niet te vergeten door er de tijd voor te nemen. Hiermee wordt bedoeld dat het lichaam in deze periode ook rust nodig heeft. De kunst is om je lichaam goed aan te voelen.

Hoe te werk?

Er vindt een anamnese plaatst om uit te zoeken wat de sterke en zwakke punten in het lichaam zijn en om de wensen van de        cliënt goed door te spreken. Tevens worden er irisfoto’s gemaakt.
Het programma wordt geschreven. Vaak is de kuur zelf een periode van een paar dagen tot een week, afhankelijk van welke          vorm er gekozen wordt. In deze periode vinden ook een aantal lichaamsgerichte therapieën plaats om het lichaam te                      ondersteunen of om juist meer afvalstoffen los te maken. Ontspanning is hierbij altijd een belangrijke factor.
Tijdens de kuur kan, indien gewenst, gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld kruiden of een Bachbloesem. Deze zijn bij            de prijs inbegrepen.
De cliënt kiest zelf het tijdstip van de kuur uit om zodoende rekening te kunnen houden met zijn/haar agenda en er bewust          ruimte gemaakt kan worden voor rust.
Bij voorkeur dus in het najaar (oktober / november) of in het voorjaar (april / mei).

De kosten de kuur staan bij de tarieven. Het is ook mogelijk als u aanvullend verzekerd bent om de per bezoek een nota te ontvangen zodat u deze kunt indienen bij uw zorgverzekeraar.

Heeft u nog vragen? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen per email of telefoon.

Email: pvngk.leoniescheutjens@gmail.com

Telefoon: 06 - 47 86 77 92