Praktijk voor Natuurgeneeskunde

Leonie Scheutjens

Behandelingen

Niet alle therapieën gaan tegelijkertijd ingezet worden. Wat er ingezet wordt hangt af van de analyse die gemaakt is en wat het meest passend is voor u als cliënt. 

En soms is het zo dat bijvoorbeeld bij specifieke rugklachten er meteen gestart wordt met de Dorn-therapie! 

Afspraak plannen?

06 - 47 86 77 92 of [email protected]


Fytotherapie 

Fytotherapie is een behandeling met kruiden. Deze kunnen in verschillende vormen worden ingenomen. De meest gebruikte vormen zijn een tinctuur (hydroalcoholische oplossing), een gedroogde vorm (thee) en een siroop. Dit zijn echter slechts enkele voorbeelden.

Het innemen van kruiden is eenvoudig en er wordt altijd gekeken naar welke vorm het meest passend is voor de cliënt. Soms wordt er slechts één kruid ingezet maar een combinatie van verschillende kruiden is  eveneens mogelijk.


Bach bloesem

Er zijn 38 verschillende bloesems die afzonderlijk of in combinatie met elkaar kunnen worden ingezet. Bach bloesems zijn middelen die werken op gemoedstoestanden. Lichaam en geest kunnen niet losgekoppeld worden. Vaak worden er bij lichamelijke klachten ook emotionele klachten zichtbaar en andersom. Van het één ben je jezelf wellicht meer bewust, maar vaak kan het andere wel opgehelderd worden. Door het innemen van Bach bloesems kan er een ommekeer bewerkstelligd worden van een negatieve stemming naar een positieve stemming, wat op de persoon als geheel doorwerkt.


Voeding

Voeding kan vanuit verschillende perspectieven bekeken worden. Ook hier is het weer belangrijk om eerst te kijken naar wat er op dit moment gaande is en het voedingspatroon zo aan te passen / aan te vullen dat dit volwaardig wordt.

Door de vele bewerkte producten die tegenwoordig in de supermarkt staan is het vaak lastig om aan voldoende voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, te komen. Vaak wordt hiermee veel te veel zout ingenomen, om nog maar te zwijgen over de geur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen die vandaag de dag massaal gebruikt worden. Veel mensen noemen dit de E-nummers, maar dit is te kort door de bocht omdat niet alle E-nummers slecht zijn. Verder geven bewerkte producten een belasting (doordat deze bewerkt zijn is de vertering vele malen moeilijker) op het spijsverteringskanaal waardoor er uiteenlopende klachten kunnen ontstaan. De grote fabrikanten hebben veel invloed op het beeld van wat wel en niet gezond is. Dit beeld klopt echter lang niet altijd. Het vervangen van suiker door aspartaam is daar een voorbeeld van. Maar ook de vetvrije producten die tegenwoordig veel gekozen worden. Hoe kom je dan aan je essentiële vetzuren en de in vet oplosbare vitaminen?

Een voedingsadvies behoort standaard tot een behandelplan. Wanneer men speciale wensen heeft (bijvoorbeeld een detoxkuur of hulp bij afvallen) dan zijn hier andere, uitgebreidere adviezen nodig, wat uiteraard ook mogelijk is.


Dorn therapie en de Breuss massage

Dorn therapie is een therapie vorm die ook wel de zachte werveltherapie genoemd wordt. Er wordt uitgegaan van een beenlengte verschil, iets wat bijna iedereen heeft en dit kan vroeg of laat klachten gaan geven, al door "simpele dingen" als met de benen over elkaar zitten, jezelf verstappen e.d.  is de kans groot dat er een beenlengte verschil ontstaat, hierdoor is de kans groot dat er in bijvoorbeeld de ruggengraat verschuivingen plaatsvinden. Het lichaam bestaat als basis uit een geraamte bestaat met talloze gewrichten ideaal is dan dat dit geraamte symmetrisch, harmonisch en statisch-dynamisch in balans is. Echter iedereen maakt situaties mee dat hierin een disbalans kan ontstaan.

En in het bijzonder de gewrichten tussen de 24 ruggenwervels en de gewrichten bij het heiligbeen kunnen vaak chronische klachten gaan geven als deze niet meer op de juiste manier staan. Hierbij kun je denken aan klachten van de organen (darmen, nieren, blaas enzovoort) maar ook rugklachten van allerlei aard, als bijvoorbeeld lage rugpijn tot hernia klachten tot nekklachten tot schouderklachten.

De Dorn therapie zet ik vaak tezamen in met de Breuss massage, een ontspannende massage die voor ontspanning van de ruggengraat zorgt, een mooie aanvulling op de Dorn therapie.

Beide therapieën kunnen afzonderlijk van elkaar worden ingezet als een op zichzelf staande therapie. Maar zowel de Dorn therapie als de Breuss massage kan worden ingezet naast de natuurgeneeskundige behandeling volgens de vier natuurkwaliteiten voor een optimaal resultaat, dit ligt aan de klachten en zal bij de anamnese duidelijk worden!


Deze behandeling kan ook ingezet worden bij (jonge) baby's of kinderen!! Heb je hierover vragen, neem dan contact met mij op! Er zijn heel veel mogelijkheden!!

Lichaamsgerichte therapie

Hieronder vallen verschillende therapieën, onder andere massage(buikmassage, diepe buikaanraking, massage van het hele lichaam, massage met edelstenen), pakkingen, schröpfen en hydrotherapie.

Een aantal van deze therapieën dienen in de praktijk plaats te vinden, maar sommige kunnen eveneens gemakkelijk thuis toegepast worden.Lichaamsgerichte therapie is niet per definitie een onderdeel van het behandelplan. Er bestaat tevens de mogelijkheid om alleen deze therapievorm te volgen. Uiteraard zal de behandeling te allen tijde aangepast worden op de wensen en behoeften van de cliënt.


Acces Bars© behandeling

Access Bars® is een manuele techniek van Access Consciousness®.

De naam 'Bars' is een verzamelnaam voor de 32 punten die energiebanen vormen door en om het hoofd. In deze Bars ligt de elektrische lading, die ontstaat bij gedachten, emoties of gevoelens, opgeslagen. Als de energie stagneert, niet goed doorstroomt, kunnen deze gedachten of emoties, hardnekkige overtuigingen vormen, waardoor je meer onbewust reageert en handelt op situaties, maar helaas niet altijd ten gunste van jezelf.

Door de 32 punten op het hoofd met een zachte aanraking te activeren, laat dat deze banen toe om die opgeslagen spanning los te laten, hierdoor raak je de ballast kwijt die je kan belemmeren.

Dit zorgt voor meer ruimte in het hoofd en een ontspannen lichaam. Het vertraagt de hersengolven, wat bijdraagt aan een diepe ontspanning. Het kan zelfs op celniveau een bijdrage leveren aan de gezondheid van de cellen!

Het laten lopen van je Bars, is een behandeling die circa 75 minuten duurt. Je ligt heerlijk ontspannen op je rug met kleding aan.

​Deze behandeling combineer ik vaak met een constitutionele behandeling, maar kan eveneens “los” gegeven worden.

Auriculo therapie

Dit is een therapie die voor veel mensen nog onbekend is. Acupunctuur kent men daarentegen vaak wel. Dit kan ook op het oor worden uitgevoerd; oor-acupunctuur. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de reflexzones die gelegen zijn in het oor. Het hele lichaam is daarin als het ware terug te vinden. Daarom is deze behandelmethode bij veel klachten te gebruiken.

Auriculotherapie kan of met magneetjes of met naaldjes worden uitgevoerd, in mijn praktijk worden magneetjes gebruikt. Deze magneetjes zorgen voor stimulatie van de reflexzone waarop deze is geplaatst en stimuleren op deze manier het zelfgenezend vermogen van het lichaam op de betreffende plek. Deze behandelvorm kan als opzichzelfstaande therapie worden ingezet of in combinatie met andere therapieën.

Auriculo kan tevens voor pijnbestrijding, verslaving, slaapproblemen en nog veel meer worden ingezet. U mag altijd naar de mogelijkheden vragen!