Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Vakantiestress

Ja, de vakantie is weer aangebroken….. veel mensen hebben “ineens” last van de zomergriep die op dit moment heerst. Hoe komt het toch dat mensen klachten krijgen op het moment dat de vakantie aanbreekt?

Of dat je nu op school zit of een baan hebt, vlak voor de vakantie zijn er vaak dingen die afgerond moeten worden, dit zorgt ervoor de dat de werkdruk een aantal weken ervoor toeneemt. Ja er moeten dingen worden afgerond, overgedragen en kunnen zeker niet blijven liggen, want ja anders heb je nog geen rust in je vakantie. Maar dit werkt vaak ook door in de thuissituatie, het huis moet schoon, de was moet weggewerkt zijn, de koelkast moet leeg en aan de andere kant moeten er ook weer boodschappen gedaan worden, koffers moeten ingepakt worden, hele to-do listen worden gemaakt, allemaal om een bepaalde rust te creëren voor op je vakantie.

Deze extra taken en werkdruk zorgen ervoor dat, in doorgaans toch al drukke bestaan, nog meer beweging moeten maken, meer in de actie moeten komen en alles nog meer gekaderd moeten hebben. In mijn vorige blogs heb ik de 4 natuurkwaliteiten al meerdere keren aangehaald. Nu ook weer, meer kaderen en meer in de actiestand staan betekent meer beweging naar droog en warm. We zijn zo bezig met die paar weken vakantie per jaar, dat het juist een bewustwording moet worden dat we door het jaar heen meer rust moeten nemen.

Doorgaans maken mensen al veel beweging naar warm en droog in deze maatschappij, zie vorige blog. En dit is niet voor iedereen een wenselijke beweging voor langere tijd, dit ligt echt aan welke kwaliteiten je van nature in je hebt.

Vaak wordt gezegd dat als men ziek wordt dat de weerstand dan lager is, ja dat is voor een deel wel waar. Hoe meer stress je ervaart hoe lager de weerstand wordt. Maar is het dan de weerstand of is het juist de stress, de ziekmakende beweging die op de assen van de 4 natuurkwaliteiten dan zichtbaar wordt, die verantwoordelijk is voor het ziek worden?

Als je het mij vraagt is het laatste waar!

Door er dus met andere ogen naar te kijken, niet alleen vanuit de reguliere pathologie, maar vanuit een meer holistische blik, waarin dus ook zeker de omgeving van de persoon meegenomen wordt.

En vanuit de reguliere visie wordt er gekeken naar enkel de virussen of bacteriën die op dat moment actief zijn. Dus ja, dat verklaard dan waarom er een buikgriep heerst of een verkoudheid of ……

Maar waarom krijgt dan de ene een verkoudheid en de ander een verkoudheid en weer een ander krijgt last van bijv. een migraineklacht?

Dat is niet alleen een kwestie van weerstand! Vanuit de natuurgeneeskundige visie wordt er tevens naar de uitscheidingsorganen gekeken, wat zijn je sterke organen en welke organen zijn belast of zelfs zwak, dit bepaald voor een groot deel hoe en waar iemand klachten krijgt.

Dat is ook de reden dat naast de visie van de 4 natuurkwaliteiten, de organen een belangrijke rol spelen in hoe de één een ziekte door maakt en hoe dit zich manifesteert bij de ander, bij iedereen is een griep anders, maar ook een verkoudheid. En daarmee wordt ook meteen helder waardoor dit tevens het geval is bij chronische aandoeningen….

Ons lichaam trekt een keer aan de rem. En ja ,dat gebeurt dus vaak op het moment dat er ruimte ontstaat, we werken naar een climax toe, de vakantie en dan….. Pats! Want dan is er ruimte om rust te nemen, om voor jezelf te zorgen, om een grote schoonmaak te houden van je lichaam.

Een grote schoonmaak van je lichaam? Ja precies, acute ziekten zijn schoonmaakprocessen van het lichaam. Op het moment van een acute ziekten ontstaat er koorts en kunnen er diverse soorten uitscheidingen plaatsvinden. Hierdoor reinigt het lichaam zich op een natuurlijke manier, alle afvalstoffen die nog niet waren afgevoerd kunnen op deze manier hun doorgang naar buiten hebben. Het probleem is alleen vaak, dat wij te ongeduldig zijn om dit proces zijn werk te laten doen en gaan al snel in de weer met bijv. koorts onderdrukkende medicatie of ontstekingsremmers of zelfs antibiotica. Waardoor je te je lichaam zegt: “Nee, je mag het niet naar buiten werken”. Met als gevolg dat de afvalstoffen opgeslagen blijven in je lichaam en op langere termijn voor meer (chronische) klachten kunnen zorgen.

En uiteraard wil je van je vakantie genieten, dus is dit wel heel verleidelijk om te doen, maar misschien toch nog een keer overwegen? En misschien toch nog een keer overwegen om in tijden van geen vakantie beter voor jezelf te zorgen, om daarmee te voorkomen dat er vlak voor of in je vakantie problemen ontstaan t.a.v. je gezondheid?

Hele fijn zomer!!

Warme groet,

Leonie

Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren