Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

De 4 natuurkwaliteiten en wat is gezondheid?

In mijn vorige blog heb ik gesproken over ziekten van deze tijd…. Voor vele van jullie herkenbaar en heb hier dan ook veel reacties op gehad! Super fijn, want dat geeft mij des te meer motivatie om de vier natuurkwaliteiten uit te leggen. Een heel fijn model om de mens te kunnen plaatsen om wie hij / zij is. En daarmee is het prima te verklaren waarom de één zus reageert en de ander zo. Hierdoor wordt het ook meer begrijpelijk waarom medicatie of therapievormen die in de reguliere zorg ingezet worden, niet bij iedereen werkt…

Iedereen heeft 2 natuurkwaliteiten in zich die de basis vormen voor die persoon. De bewegingen die iemand het gemakkelijkste kan maken en daarmee ook hun kracht zijn, het temperament van iemand.

De andere 2 bewegingen horen ook gemaakt te kunnen worden, in de natuur staat niets stil, dus ook de bewegingen van de 4 natuurkwaliteiten niet. Juist door het vrij bewegen binnen de 4 natuurkwaliteiten wordt gezondheid zichtbaar.

Pas op het moment dat 1 of 2 van de natuurkwaliteiten de overhand krijgen ontstaan de meer chronische gezondheidsproblemen.

In mijn vorige blog heb ik al aangestipt dat deze maatschappij bepaalde verwachtingspatronen heeft gecreëerd. En daarmee worden de natuurkwaliteiten warm en droog eigenlijk een beetje over gewaardeerd.

In een notendop de 4 natuurkwaliteiten:

• Warm: warm is een naar buiten tredende beweging, in de actie, in beweging, naar boven, versnelling en extraverte uitingen.

• Koud: koud is een beweging naar binnen toe, vertraging, terugtrekking, naar binnen en naar de diepte gericht, rust en introvert.

• Droog: concentratie, kleiner maken, structuur, logisch redeneren, scheidend vermogen en of/of in plaats van en/en.

• Vocht: uitbreiding, en/en in plaats van of/of, chaos, invoelen en verbindend vermogen.

Als er een patiënt in mijn praktijk komt, dan bekijk ik deze kwaliteiten op alle niveaus, d.w.z. op fysiek, emotioneel, mentaal, sociaal en spiritueel niveau. En dan plaats ik iemand niet in een hokje, want iemand kan bijv. de kwaliteit vocht laten zien, maar het is dan voor mij ook nog de vraag in welke mate deze iemand laat zien. Iedereen blijft uniek en daarmee is iemand niet in een hokje te plaatsen, maar je moet het meer zien als de unieke plaats binnen een “hokje”.

Door een gepaste therapie in te zetten, hoor ik dus rekening te houden met het temperament van iemand (dus welke 2 natuurkwaliteiten heeft iemand van nature als kwaliteiten) en de ziekmakende beweging, deze kan op 1 van de natuurkwaliteiten liggen, maar ook op 2.

En is iemand nog in staat alle kwaliteiten te laten zien, of zie ik een blokkade op 1 van de natuurkwaliteiten?

Het klinkt ingewikkeld, en ja ik moet toegeven dat dit het in een aantal gevallen ook zeker zo is, maar het maakt wel dat mijn therapievorm die ik inzet hiermee controleerbaar wordt, voor mij als therapeut. En kan ik zo nodig bijsturen of juist de therapie nog versnellen.

Een groot verschil als je kijkt naar het protocollen systeem wat er regulier gebruikt wordt, wat voor iedere patiënt over het algemeen hetzelfde is, ongeacht of het passend is voor een patiënt. In mijn praktijk is de kans klein dat 2 verschillende patiënten met dezelfde reguliere diagnose, dezelfde therapie ondergaan.

Door het gebruik van de 4 natuurkwaliteiten verder door te trekken dan alleen voor mijn patiënten, dus zoals in mijn vorige blog over ziekten van deze tijd…., door te trekken naar wat er maatschappelijk speelt, zie ik helaas dat er dus veel waarde gehecht wordt aan de kwaliteiten droog en warm. Ja alles moet in hokjes en moeten vooral veel in beweging blijven. Het is dan geen wonder dat er steeds meer mensen chronische ziekten ontwikkelen en dat het medicatiegebruik heel hoog ligt, en dat niet alleen, maar op steeds jongere leeftijd worden beide al gezien.

Wat ik uiterst betreur zoals je zult begrijpen….

Want vaak word er een valse veiligheid geschetst als het gaat om bijv. het gebruik van medicatie, vaccinaties, symptomatisch ingezette therapieën. Het lijkt wel alsof ons zelfgenezend vermogen in deze maatschappij niet meer bestaat, er wordt in ieder geval weinig ruimte aan geboden. Want ja, uitzieken is niet meer van deze tijd. Je stopt er gewoon een pilletje, een spuit, of een pufje in en ga maar gewoon door….

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat dit niet gezondmakend is, maar het wegdrukken van het symptoom, waardoor je in veel gevallen tegen je lichaam zegt, je mag niet ziek zijn, je mag geen grote schoonmaak houden, dus sla de troep maar ergens op. Met als gevolg, chronische ziekten op termijn, daar kun je donder op zeggen…

Daarnaast is het een feit, dat veel mensen zich onbegrepen voelen, zich anders moeten voordoen dan dat ze zijn. De kwaliteiten die zij bezitten, vocht en koud, zijn van net zo’n grote waarde zijn als de kwaliteiten warm en droog. Het gaat in de natuur om de dynamische beweging. Dit geldt ook voor onze maatschappij, want wat hoor je in je omgeving? Dat het zo goed gaat met onze maatschappij? En dat het zo goed gaat met de gezondheid van je omgeving? Hoeveel mensen met chronische aandoeningen van allergieën, reuma, astma, darmziekten, psoriasis, hartproblemen tot aan kanker ken je?

Ja het is een feit, het wordt steeds erger, het wordt zeker niet minder. Uiteraard zijn er een heleboel knappe koppen bezig met het ontwikkelen van allerlei therapieën om deze klachten / ziekten de wereld uit te helpen, maar zou dat nodig zijn als we zouden leven naar onze kwaliteiten en te luisteren naar ons lichaam? Maar dan zouden we ook de ruimte moeten nemen om te luisteren naar ons lichaam….

Natuurlijk gaat er veel geld om in de gezondheidzorg, maar vooral in de farmaceutische industrie, zouden zij er op gebrand zijn om mensen beter te maken? Dat is de grote vraag, want ja als mensen beter zouden worden, dan hebben ze geen medicatie meer nodig en ja….

Het is niet mijn bedoeling om mijn visie op ziekte en gezondheid op te dringen, nee zeker niet, de mensen die uitgekeken zijn op de reguliere zorg vinden steeds vaker de weg al naar “alternatieve therapeuten”.

Mijn doel hiermee is vooral om je eens aan het denken te zetten, wat is nu eigenlijk voor jou gezondheid? Is dit het afwezig zijn van ziekten / symptomen? En ben je gezond als je geen ziekten / symptomen hebt als je hiervoor chronisch medicatie moet nemen?

Zou je dan kunnen overleven als je op zo’n mooi onbewoond eiland aanspoelt?

Warme groet,

Leonie

Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren