Praktijk voor Natuurgeneeskunde

Leonie Scheutjens

Blog

overzicht:  volledig / samenvatting

Mazelen...... dodelijke kinderziekte

Geplaatst op 27 augustus, 2018 om 11:25 Comments reacties (0)

Mazelen….. Sinds enkele weken laait de hele discussie weer op rondom de vaccinaties. Dit gaat nog eindeloos duren als je het mij vraagt. Want de eenzijdig informatieverstrekking is reeds van kracht.

Maar wat mij vooral hier in raakt, is dat mensen die zich totaal niet ingelezen hebben, een mening vormen over o.a. de mazelen.

Dat dit een dodelijke kinderziekte zou zijn…. En dat alle ouders die besluiten om hun kind niet te vaccineren aan kindermishandeling doen.

Dit zijn vaak mensen die bijv. een “rolmodel” zijn in onze maatschappij, als bijv. een BNN-er, een politicus ect. En als klap op de vuurpijl worden nu alle mensen in de reguliere zorg opgeroepen om aan te geven dat zij hun kinderen wel vaccineren…. Terwijl er veel mensen zijn binnen deze sector, die niet eens openstaan voor de keerzijde van deze farmaceutische medaille. Wat daar de reden van is? Nou ik denk dat we deze allemaal wel kunnen bedenken… Maar dat is nu voor mij niet waar het omgaat.

Even terug naar de dodelijke kinderziekte de mazelen! Hoe dodelijk is deze daadwerkelijk? En nu wordt mazelen eruit gelicht, omdat deze dodelijk zou zijn. Maar goed als we naar het vaccinatieprogramma kijken van het RIVM dan zijn er dus blijkbaar ook veel die niet dodelijk zijn? Dus waarom dan vaccineren?

Mazelen is een kinderziekten, kinderziekten zijn belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Het zorgt voor zowel een fysieke, mentale, emotionele en sociale ontwikkeling van een kind.

Er zijn nog tal van mensen die nu nog leven, ja leven, die de mazelen dan overleeft hebben, nou dan zou je denken dat zij van geluk mogen spreken… Nee, sterker nog, zij werden vroeger als er een kind was in de omgeving met de mazelen, juist in contact gebracht met het kind! Zodat ze ook de mazelen door konden maken. Die ouders zijn dan in de ogen van de huidige maatschappij ook mensen die hun kind mishandelden!

Ja, de mazelen kan een dodelijke afloop hebben, maar de griep kan dit ook, een longontsteking is ook vaak een doodsoorzaak, sterker nog veel vaker dan de mazelen, ook in de vroegere jaren toen de vaccinatie van de mazelen nog niet eens bestond…

Een kind kan te komen overlijden aan de mazelen, ja dat kan, maar dit komt vaak door niet zozeer de mazelen zelf, maar door de gezondheid waarin het kind zich bevond voordat deze de mazelen kreeg. Een andere oorzaak is, door complicaties van de reguliere behandeling.

Als een kind mazelen heeft dan gaat dit vaak gepaard met hoge koorts. Koorts heeft een belangrijke functie in het lichaam, wat vaak vanuit de reguliere gezondheidszorg zwaar onderschat wordt. Voor iedere graden koorts die ons lichaam maakt, werkt het immuunsysteem 7 x sneller. Dus als een kind ineens hoge koorts heeft, dan wordt er vrijwel direct gegrepen naar koortsverlagende middelen. Ik ben hier al eens op ingegaan bij andere stukken die ik geschreven heb.

Eigenlijk zeg je tegen een lichaam waar je een koortsverlagend middel in stopt, “luister eens, je mag niet vechten!” En dan is het niet zo vreemd dat dit gevolgen kan hebben!

Nu hoor ik je denken, ja maar dat is wel leuk hoor dat je het zo stelt, maar wat dan met alle enzymen ect. in ons lichaam die kunnen geen hoge koorts aan, dus ja we moeten wel de koorts verlagen.

Tussen koorts verlagen en wegnemen zit een groot verschil. Omdat reguliere medicatie niet op maat is, dus je weet nooit precies wat de een dosering doet bij de ene en andere persoon, en er dus vaak over gedoseerd wordt zodat de koorts het liefste helemaal verdwijnt.

Vanuit de natuurgeneeskunde leer ik mijn patiënten dat ze de koorts kunnen begeleiden, dus niet wegnemen, maar verlagen met nog steeds koorts, maar dat de koorts dus niet extreem hoog waardoor o.a. enzymen schade kunnen ondervinden, en dat de patiënt comfortabel gehouden kan worden, dus niet ziek is van de koorts.

Maar het lichaam is dan dus nog in staat om te vechten tegen bacteriën en virussen.

We weten daarnaast allemaal dat de bacteriën en virussen zich muteren. Dit is nu steeds meer doorgedrongen in de maatschappij, het gebruik van antibioticum wordt tegenwoordig, gelukkig, steeds minder snel toegepast. Omdat als het dan een keer levensbedreigend nodig is dan kan het tenminste nog dienst doen.

De meeste vaccinaties bestaan al jaren. Zijn jaren geleden ontwikkeld en er is niets gedaan aan het aanpassen van vaccinaties. Zouden dan deze virussen en bacteriën waarvoor er gevaccineerd wordt niet veranderen? En als deze wel veranderen? Is het dan nog zo werkzaam?

Dit soort vragen stellen de meeste mensen zich niet. En in veel artikelen wordt dan ook hard uitgehaald naar de hoger opgeleide mensen in onze maatschappij die niet vaccineren. Maar is dat dan wel zo terecht. Of het nu persé hoger opgeleide mensen zijn dat laat ik in het midden, maar er is gelukkig wel een groep mensen in onze maatschappij, die niet bang zijn om kritische vragen te stellen. En als gevolg daarvan, omdat de antwoorden die ze krijgen niet bevredigend zijn, maken ze andere keuzes dan de grote kudde van onze maatschappij.

De laatste jaren zijn verschillende groeperingen binnen onze maatschappij hun stem aan het laten horen, om erkenning te krijgen dat zij net zo veel rechten hebben als ieder ander.

Eigenlijk is het altijd zo, dat als een groep mensen afwijkt van het “normale” gedrag binnen een maatschappij, dat er heel veel angsten ingeboezemd worden bij de “normale” mens van deze maatschappij. Angst is een heel mooi middel om gedaan te krijgen van iemand wat je graag wilt. En ja, veel mensen zijn misschien leek als het gaat om dit onderwerp en ja, misschien heeft ook niet iedereen veel tijd of zin om hier in te duiken om een afweging te maken, of ja misschien is het ook gemakkelijk om gewoon te doen wat je bij een consultatiebureau opgedragen krijgt. Ieder heeft zijn / haar keuze, maar blijf deze respecteren.

Er wordt veel geroepen over de vaccinatiegraad en daarmee worden ook heel veel mensen gekwetst!! Er zijn namelijk talloze kinderen, die vaccinatieschade hebben opgelopen, deze kinderen verdwijnen samen met hun ouders in de doofpot. Deze mogen niet aan het woord, mogen niet vertellen hoe het voor hen was om hun zoon / dochter te verliezen door een vaccinatie, of wat voor impact het op een gezin heeft, omdat hun zoon / dochter voor de rest van het leven gehandicapt is. Nee, want de vaccinatiegraad moet boven de 95% blijven, ongeacht wat de schade is die hierdoor wordt aangericht. Er is een mooi woord voor colleteral damage…… Ach ja wie maakt zich druk, zolang het jouw kind maar niet is…..

Vakantiestress

Geplaatst op 10 juli, 2018 om 13:20 Comments reacties (0)

Vakantiestress

Ja, de vakantie is weer aangebroken….. veel mensen hebben “ineens” last van de zomergriep die op dit moment heerst. Hoe komt het toch dat mensen klachten krijgen op het moment dat de vakantie aanbreekt?

Of dat je nu op school zit of een baan hebt, vlak voor de vakantie zijn er vaak dingen die afgerond moeten worden, dit zorgt ervoor de dat de werkdruk een aantal weken ervoor toeneemt. Ja er moeten dingen worden afgerond, overgedragen en kunnen zeker niet blijven liggen, want ja anders heb je nog geen rust in je vakantie. Maar dit werkt vaak ook door in de thuissituatie, het huis moet schoon, de was moet weggewerkt zijn, de koelkast moet leeg en aan de andere kant moeten er ook weer boodschappen gedaan worden, koffers moeten ingepakt worden, hele to-do listen worden gemaakt, allemaal om een bepaalde rust te creëren voor op je vakantie.

Deze extra taken en werkdruk zorgen ervoor dat, in doorgaans toch al drukke bestaan, nog meer beweging moeten maken, meer in de actie moeten komen en alles nog meer gekaderd moeten hebben. In mijn vorige blogs heb ik de 4 natuurkwaliteiten al meerdere keren aangehaald. Nu ook weer, meer kaderen en meer in de actiestand staan betekent meer beweging naar droog en warm. We zijn zo bezig met die paar weken vakantie per jaar, dat het juist een bewustwording moet worden dat we door het jaar heen meer rust moeten nemen.

Doorgaans maken mensen al veel beweging naar warm en droog in deze maatschappij, zie vorige blog. En dit is niet voor iedereen een wenselijke beweging voor langere tijd, dit ligt echt aan welke kwaliteiten je van nature in je hebt.

Vaak wordt gezegd dat als men ziek wordt dat de weerstand dan lager is, ja dat is voor een deel wel waar. Hoe meer stress je ervaart hoe lager de weerstand wordt. Maar is het dan de weerstand of is het juist de stress, de ziekmakende beweging die op de assen van de 4 natuurkwaliteiten dan zichtbaar wordt, die verantwoordelijk is voor het ziek worden?

Als je het mij vraagt is het laatste waar!

Door er dus met andere ogen naar te kijken, niet alleen vanuit de reguliere pathologie, maar vanuit een meer holistische blik, waarin dus ook zeker de omgeving van de persoon meegenomen wordt.

En vanuit de reguliere visie wordt er gekeken naar enkel de virussen of bacteriën die op dat moment actief zijn. Dus ja, dat verklaard dan waarom er een buikgriep heerst of een verkoudheid of ……

Maar waarom krijgt dan de ene een verkoudheid en de ander een verkoudheid en weer een ander krijgt last van bijv. een migraineklacht?

Dat is niet alleen een kwestie van weerstand! Vanuit de natuurgeneeskundige visie wordt er tevens naar de uitscheidingsorganen gekeken, wat zijn je sterke organen en welke organen zijn belast of zelfs zwak, dit bepaald voor een groot deel hoe en waar iemand klachten krijgt.

Dat is ook de reden dat naast de visie van de 4 natuurkwaliteiten, de organen een belangrijke rol spelen in hoe de één een ziekte door maakt en hoe dit zich manifesteert bij de ander, bij iedereen is een griep anders, maar ook een verkoudheid. En daarmee wordt ook meteen helder waardoor dit tevens het geval is bij chronische aandoeningen….

Ons lichaam trekt een keer aan de rem. En ja ,dat gebeurt dus vaak op het moment dat er ruimte ontstaat, we werken naar een climax toe, de vakantie en dan….. Pats! Want dan is er ruimte om rust te nemen, om voor jezelf te zorgen, om een grote schoonmaak te houden van je lichaam.

Een grote schoonmaak van je lichaam? Ja precies, acute ziekten zijn schoonmaakprocessen van het lichaam. Op het moment van een acute ziekten ontstaat er koorts en kunnen er diverse soorten uitscheidingen plaatsvinden. Hierdoor reinigt het lichaam zich op een natuurlijke manier, alle afvalstoffen die nog niet waren afgevoerd kunnen op deze manier hun doorgang naar buiten hebben. Het probleem is alleen vaak, dat wij te ongeduldig zijn om dit proces zijn werk te laten doen en gaan al snel in de weer met bijv. koorts onderdrukkende medicatie of ontstekingsremmers of zelfs antibiotica. Waardoor je te je lichaam zegt: “Nee, je mag het niet naar buiten werken”. Met als gevolg dat de afvalstoffen opgeslagen blijven in je lichaam en op langere termijn voor meer (chronische) klachten kunnen zorgen.

En uiteraard wil je van je vakantie genieten, dus is dit wel heel verleidelijk om te doen, maar misschien toch nog een keer overwegen? En misschien toch nog een keer overwegen om in tijden van geen vakantie beter voor jezelf te zorgen, om daarmee te voorkomen dat er vlak voor of in je vakantie problemen ontstaan t.a.v. je gezondheid?

Hele fijn zomer!!

Warme groet,

Leonie

 

De 4 natuurkwaliteiten en wat is gezondheid?

Geplaatst op 24 juni, 2018 om 6:55 Comments reacties (0)

In mijn vorige blog heb ik gesproken over ziekten van deze tijd…. Voor vele van jullie herkenbaar en heb hier dan ook veel reacties op gehad! Super fijn, want dat geeft mij des te meer motivatie om de vier natuurkwaliteiten uit te leggen. Een heel fijn model om de mens te kunnen plaatsen om wie hij / zij is. En daarmee is het prima te verklaren waarom de één zus reageert en de ander zo. Hierdoor wordt het ook meer begrijpelijk waarom medicatie of therapievormen die in de reguliere zorg ingezet worden, niet bij iedereen werkt…

Iedereen heeft 2 natuurkwaliteiten in zich die de basis vormen voor die persoon. De bewegingen die iemand het gemakkelijkste kan maken en daarmee ook hun kracht zijn, het temperament van iemand.

De andere 2 bewegingen horen ook gemaakt te kunnen worden, in de natuur staat niets stil, dus ook de bewegingen van de 4 natuurkwaliteiten niet. Juist door het vrij bewegen binnen de 4 natuurkwaliteiten wordt gezondheid zichtbaar.

Pas op het moment dat 1 of 2 van de natuurkwaliteiten de overhand krijgen ontstaan de meer chronische gezondheidsproblemen.

In mijn vorige blog heb ik al aangestipt dat deze maatschappij bepaalde verwachtingspatronen heeft gecreëerd. En daarmee worden de natuurkwaliteiten warm en droog eigenlijk een beetje over gewaardeerd.

In een notendop de 4 natuurkwaliteiten:

• Warm: warm is een naar buiten tredende beweging, in de actie, in beweging, naar boven, versnelling en extraverte uitingen.

• Koud: koud is een beweging naar binnen toe, vertraging, terugtrekking, naar binnen en naar de diepte gericht, rust en introvert.

• Droog: concentratie, kleiner maken, structuur, logisch redeneren, scheidend vermogen en of/of in plaats van en/en.

• Vocht: uitbreiding, en/en in plaats van of/of, chaos, invoelen en verbindend vermogen.

Als er een patiënt in mijn praktijk komt, dan bekijk ik deze kwaliteiten op alle niveaus, d.w.z. op fysiek, emotioneel, mentaal, sociaal en spiritueel niveau. En dan plaats ik iemand niet in een hokje, want iemand kan bijv. de kwaliteit vocht laten zien, maar het is dan voor mij ook nog de vraag in welke mate deze iemand laat zien. Iedereen blijft uniek en daarmee is iemand niet in een hokje te plaatsen, maar je moet het meer zien als de unieke plaats binnen een “hokje”.

Door een gepaste therapie in te zetten, hoor ik dus rekening te houden met het temperament van iemand (dus welke 2 natuurkwaliteiten heeft iemand van nature als kwaliteiten) en de ziekmakende beweging, deze kan op 1 van de natuurkwaliteiten liggen, maar ook op 2.

En is iemand nog in staat alle kwaliteiten te laten zien, of zie ik een blokkade op 1 van de natuurkwaliteiten?

Het klinkt ingewikkeld, en ja ik moet toegeven dat dit het in een aantal gevallen ook zeker zo is, maar het maakt wel dat mijn therapievorm die ik inzet hiermee controleerbaar wordt, voor mij als therapeut. En kan ik zo nodig bijsturen of juist de therapie nog versnellen.

Een groot verschil als je kijkt naar het protocollen systeem wat er regulier gebruikt wordt, wat voor iedere patiënt over het algemeen hetzelfde is, ongeacht of het passend is voor een patiënt. In mijn praktijk is de kans klein dat 2 verschillende patiënten met dezelfde reguliere diagnose, dezelfde therapie ondergaan.

Door het gebruik van de 4 natuurkwaliteiten verder door te trekken dan alleen voor mijn patiënten, dus zoals in mijn vorige blog over ziekten van deze tijd…., door te trekken naar wat er maatschappelijk speelt, zie ik helaas dat er dus veel waarde gehecht wordt aan de kwaliteiten droog en warm. Ja alles moet in hokjes en moeten vooral veel in beweging blijven. Het is dan geen wonder dat er steeds meer mensen chronische ziekten ontwikkelen en dat het medicatiegebruik heel hoog ligt, en dat niet alleen, maar op steeds jongere leeftijd worden beide al gezien.

Wat ik uiterst betreur zoals je zult begrijpen….

Want vaak word er een valse veiligheid geschetst als het gaat om bijv. het gebruik van medicatie, vaccinaties, symptomatisch ingezette therapieën. Het lijkt wel alsof ons zelfgenezend vermogen in deze maatschappij niet meer bestaat, er wordt in ieder geval weinig ruimte aan geboden. Want ja, uitzieken is niet meer van deze tijd. Je stopt er gewoon een pilletje, een spuit, of een pufje in en ga maar gewoon door….

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat dit niet gezondmakend is, maar het wegdrukken van het symptoom, waardoor je in veel gevallen tegen je lichaam zegt, je mag niet ziek zijn, je mag geen grote schoonmaak houden, dus sla de troep maar ergens op. Met als gevolg, chronische ziekten op termijn, daar kun je donder op zeggen…

Daarnaast is het een feit, dat veel mensen zich onbegrepen voelen, zich anders moeten voordoen dan dat ze zijn. De kwaliteiten die zij bezitten, vocht en koud, zijn van net zo’n grote waarde zijn als de kwaliteiten warm en droog. Het gaat in de natuur om de dynamische beweging. Dit geldt ook voor onze maatschappij, want wat hoor je in je omgeving? Dat het zo goed gaat met onze maatschappij? En dat het zo goed gaat met de gezondheid van je omgeving? Hoeveel mensen met chronische aandoeningen van allergieën, reuma, astma, darmziekten, psoriasis, hartproblemen tot aan kanker ken je?

Ja het is een feit, het wordt steeds erger, het wordt zeker niet minder. Uiteraard zijn er een heleboel knappe koppen bezig met het ontwikkelen van allerlei therapieën om deze klachten / ziekten de wereld uit te helpen, maar zou dat nodig zijn als we zouden leven naar onze kwaliteiten en te luisteren naar ons lichaam? Maar dan zouden we ook de ruimte moeten nemen om te luisteren naar ons lichaam….

Natuurlijk gaat er veel geld om in de gezondheidzorg, maar vooral in de farmaceutische industrie, zouden zij er op gebrand zijn om mensen beter te maken? Dat is de grote vraag, want ja als mensen beter zouden worden, dan hebben ze geen medicatie meer nodig en ja….

Het is niet mijn bedoeling om mijn visie op ziekte en gezondheid op te dringen, nee zeker niet, de mensen die uitgekeken zijn op de reguliere zorg vinden steeds vaker de weg al naar “alternatieve therapeuten”.

Mijn doel hiermee is vooral om je eens aan het denken te zetten, wat is nu eigenlijk voor jou gezondheid? Is dit het afwezig zijn van ziekten / symptomen? En ben je gezond als je geen ziekten / symptomen hebt als je hiervoor chronisch medicatie moet nemen?

Zou je dan kunnen overleven als je op zo’n mooi onbewoond eiland aanspoelt?

Warme groet,

Leonie


Ziekten van deze tijd......

Geplaatst op 13 juni, 2018 om 4:40 Comments reacties (0)

Ziekten van deze tijd……

We leven in een 24 uurs maatschappij en heel veel mensen zijn er dan ook van overtuigd dat de 24 uur die in één dag zitten vooral nuttig besteed moeten worden.

Maar ja, wat is nuttig besteed? Dat is een vraag die iedereen zich zou moeten stellen, want dit is namelijk voor iedereen anders. En is nuttig alleen nuttig als er daadwerkelijk een doel behaald is of een deadline of een product in handen is of je huis helemaal spik en span is?

Veel mensen leven tegenwoordig om te werken i.p.v. werken om te kunnen leven…. Ik heb het grote geluk dat ik mijn droombaan heb gevonden en dat ik na een dag werken niet moe ben, niet uitgeput of mezelf leeggezogen voel. Maar ik hoor hele andere verhalen in mijn praktijk, mensen die compleet uitgeput thuiskomen om vervolgens nog van alles te “moeten”, slecht slapen hierdoor, overprikkeld geraakt zijn, zich ongelukkig voelen met daarbij nog tal van zowel emotionele, mentale of fysieke klachten. Die we allemaal wel eens hebben in een meer of mindere mate, maar als deze chronische vormen aannemen, dan mag je jezelf toch echt zorgen gaan maken over je eigen welzijn!!

Het meest erge van deze klachten is dan ook dat mensen zich vaak schamen, een masker opzetten om vervolgens maar weer door te gaan. “Want ja, als ik niet mee kan komen en iedereen om me heen kan het wel, dan zal ik de zwakke schakel wel zijn.” En dat is het laatste wat mensen willen, het gevoel dat ze de zwakke schakel zijn…. Met als gevolg dat deze mensen pas veel te laat aan de bel trekken of helemaal niet, waardoor het lichaam en de geest er wel voor gaat zorgen dat je MOET gaan luisteren.

Denk aan angststoornissen, depressie, burn out / overspannenheid en dit heel vaak in combinatie met fysieke klachten die de meest uiteenlopende karakters kunnen hebben.

Als mensen te lang rondlopen met deze klachten is het vaak onvermijdelijk dat zij aan de reguliere medicatie moeten, om weer een weg terug te vinden naar een normaal leven. Ik ben dan op zo’n moment voorstander van medicatie, mits het doel wel gaat zijn dat deze medicatie ook weer afgebouwd gaat worden tot nul. Niet alle reguliere behandelaars hebben dat doel en het doel is voor een groot deel ook afhankelijk van de persoon zelf.

De medicatie is een noodgreep, om te overleven, maar daarnaast is het bewustwordingsproces en het begeleiden van mensen terug naar hun gevoel een must!

Zeker voor mensen die van nature gevoelsmensen zijn, zij zijn niet gebaat met cognitieve therapie, ja eventjes, om de boel te herstructureren, maar niet alles is voor hen van nature te beredeneren of in schema’s te plaatsen. Dat is waarschijnlijk ook hetgeen waar het op de eerste plaats al misging.

De maatschappij vraagt om structuur, het handelen na protocollen, zwart – wit regels, en zeker niet naar een gevoel, een gevoel wat niet altijd binnen de voorgaande kaders past en wat ook zeker niet altijd helder onder woorden te brengen is voor een ander…

Maar deze gevoelsmensen zijn onmisbaar voor onze maatschappij! Net als dat bouwvakkers en vuilnismannen onmisbaar zijn, juist de diversiteit zorgt voor een goede balans. Een aanvulling op elkaar en met elkaar… gevoelsmensen hebben grote vermogens om mensen met elkaar te verbinden, dingen vanuit verschillende perspectieven te bekijken en daardoor een mogelijkheid om oplossingen te vinden op een meer creatieve manier.

Helaas zijn deze kwaliteiten ook voor deze mensen vaak een valkuil, ze willen graag een ander tevreden houden, proberen zo hard om de mogelijkheden die ze zien uit te voeren binnen de gestelde kaders, maar vaak is daar zo weinig bewegingsvrijheid dat dit een uitputtingsslag wordt voor de persoon zelf. 

Onze protocollen maatschappij is de laatste jaren flink doorgedrongen in onze gezondheidszorg, ook daar moet het op één en dezelfde manier bij iedere patiënt die binnenkomt! Het moet navolgbaar zijn, dus daarom hebben we protocollen…. Maar niet iedereen is hetzelfde, dus is het dan wel zo navolgbaar? Ja de stappen die genomen zijn, zijn navolgbaar, maar het proces van de patiënt daarentegen vele malen minder. Niet iedereen geeft op therapie A de reactie A. En dat is dan eigenlijk vooral heel jammer voor de patiënt, want hierdoor ontstaat steeds weer onbegrip door o.a. de omgeving van deze patiënten, hun familie, vrienden en werkgever. Want ja ze moeten beter zijn, want ze hebben de therapie doorlopen….

Zij lopen dan weer tegen een muur van onbegrip op, niet gezien worden en dit is een zeer pijnlijke constatering, want hierdoor gaan ze nog maar beter hun best doen. Met als gevolg……

Het is soms lastig, dat merk ik zeker in mijn praktijk, om mensen weer bij hun gevoel te brengen. Dit kan allerlei oorzaken hebben, o.a. schaamtegevoel, niet geleerd als kind dat het oké is om naar je gevoel te luisteren, te lang in een overlevingsstrategie te hebben gestaan (in mijn vak praat ik dan over een blokkade), het niet meer weten waar je grenzen liggen, nooit de mogelijkheid gezien om je eigen ideaalbeeld neer te zetten maar vooral bezig geweest met dat van anderen, en zo zijn er nog tal van zaken.

Om mensen terug te brengen naar hun gevoel zijn er verschillende mogelijkheden en vaak werken m.n. de combinaties heel goed, het is maar net waar iemands ingang ligt. Dus dat is maatwerk dat past niet in een protocol.

En omdat dit niet in een protocol past, wordt het vaak als zweverig afgedaan, maar eigenlijk is dit het tegenovergestelde, want door het maatwerk wordt de therapie per persoon wel navolgbaar.

Gelukkig komen er steeds meer methoden bij, die zelfs ook de reguliere sector beetje bij beetje binnendruppelen…..

Het is zo belangrijk dat je kritisch gaat kijken wat deze 24 uurs maatschappij voor jouzelf inhoudt…. Of dit dan ook daadwerkelijk passend is bij het gevoel wat het je geeft…. Ja het is een feit dat de klachten die hiervoor genoemd zijn, in een steeds grotere mate mensen treft, kijk eens in je omgeving, hoeveel mensen kun jij opnoemen?

En hoe zeg eens eerlijk, hoe vaak voel jij jezelf echt goed en hoe vaak minder goed of zelfs slecht? Kijk eens naar 1 week of 1 maand….

Maak dan de som op, denk je dat er iets moet gebeuren in jouw leven om preventief op je gezondheid te werken? Of is het al niet meer preventief en heb je al daadwerkelijk klachten?

Ja binnen de “alternatieve” zorg zijn vele therapeuten, die deze klachten op een geheel andere manier benaderen, holistisch, want je bestaat uit alle aspecten, niet alleen maar fysiek of mentaal of emotioneel, je kunt en mag het niet loskoppelen! Dan doe je jezelf tekort!

En ja, je kunt deze therapeuten ook benaderen als je al een reguliere behandeling ondergaat, deze klachten zijn door verschillende behandelaars naast elkaar heel goed complementair te behandelen.

Pas goed op jezelf!!

Warme groet,

Leonie

Vaccinatiebeleid wordt Europese last?

Geplaatst op 20 mei, 2018 om 5:20 Comments reacties (0)

Onderstaande blog heb ik samen met mijn collega Huub (Nederlandse academie voor Natuurgeneeskunde) geschreven.


Een paar dagen geleden passeerde er een boeiend nieuwsbericht. Het zal haast onopgemerkt aan de meesten voorbij gegaan zijn, maar het trok in ieder geval onze aandacht. Na enig overleg bleek het een rijke voedingsbodem voor een aantal (toekomstige) blogberichten. De strekking van het nieuwsbericht is als volgt: Nederland moet toe werken naar een strakker vaccinatiebeleid waarbij de lat wordt gelegd op een vaccinatiepercentage van minimaal 95 %. Dit moet niet alleen de norm worden in Nederland maar in de gehele Europese Unie. De punchline hierachter : Een land dat haar vaccinatiebeleid laat versloffen geldt als de zwakste schakel en brengt niet alleen de eigen bevolking maar die van de gehele EU in gevaar.

Dat is nogal wat, een baud statement zeg maar. Wat in deze discussie steeds weer fascineert is de zo overduidelijke tegenstelling die deze in zich draagt. De zekerheid die de overheid aan vaccinatie koppelt (eenmaal gevaccineerd ben je veilig) aan de ene kant en tegelijkertijd maar blijven roepen dat kinderen die niet gevaccineerd zijn een bedreiging vormen (voor al die wél gevaccineerde en dus toch al veilige kinderen).

Een metafoor ter verduidelijking. Stel je eens voor dat de Verenigde Staten vanwege het vele aantal schietincidenten de bevolking verplicht stelt om een kogelvrij vest te dragen. Er kan dan nog wel geschoten worden, maar de bevolking is in ieder geval veilig. Echter, diegenen die weigeren om het kogelvrij vest te dragen, worden in de ban gedaan. Zonder kogelvrij vest zijn zij een ernstige bedreiging voor de 95 % van de bevolking die wel deze bescherming draagt.

In deze metafoor wordt meteen duidelijk hoe ridicuul deze redenering is. Als we het terug plaatsen binnen het domein van vaccinatie blijft de redenering om dezelfde redenen ridicuul. Tenzij er nog iets anders speelt wat ons niet wordt medegedeeld. Want is de gemiddelde vaccinatie wel zo doeltreffend als ons wordt voorgesteld? Evolutie als proces is nog steeds gaande en bacteriën en virussen kennen een hoge mutatiegraad. Het kinkhoest virus van vandaag kan enorm verschillen van dat van een aantal jaren geleden, terwijl het vaccin de laatste jaren niet meer is aangepast. Van een aantal bacteriën en virussen is bekend dat ze actief de hun kenmerkende stoffen modificeren. (deze stoffen werken als antigenen als ze in ons lichaam binnenkomen en zijn de trigger om antistoffen aan te maken. Antigeen en antistof zijn als slot en sleutel, op ieder slot past steeds maar één sleutel). Vaccinatie met dode of levende materie is daarom slechts dan garantievol als de wereld daarna niet meer verandert. Maar rond 500 v. Chr. wist Heraclitus al “Verandering is de enige constante” en niets blijft hetzelfde, ook niet de antigenen van virussen en bacteriën.

Uiteraard blijft ook ons lichaam niet hetzelfde. Er verschijnen steeds meer artikelen over hoe ons genetisch materiaal iedere keer weer verrijkt wordt na uitwisseling met onder andere virussen. We zijn in staat om ons aan te passen aan omstandigheden en zo ook aan ziekteverwekkers.

Het immuunsysteem speelt daarin een voorname rol en laten we eerlijk zijn, ons lichaam is uitgerust met een fantastisch immuunsysteem! Het is een systeem wat geactiveerd wordt meteen na het moment van binnendringen (via de normale wegen) van een ziekteverwekker en actief blijft tot en met het vernietigen van diezelfde ziekteverwekker. De manier van binendringen is hierbij van belang en gaat in een bepaalde volgorde. De grens tussen binnen- en buitenwereld wordt gevormd door onze contactorganen, de huid, het spijsverteringskanaal en de luchtwegen. Normaliter komen alle ziekteverwekkers uitsluitend via deze organen (huid, spijsvertering, longen) ons lichaam binnen en zal er een normale en efficiënte immuunreactie op gang gezet worden. Maar bij vaccinaties is dit in hoge mate anders. Het vaccin wordt regelrecht en diep in het systeem ingespoten, waardoor de “poortwachters” geen waarschuwing af hebben kunnen geven. Het is dan ook niet vreemd dat de immuunreactie na een vaccinatie veel heftiger kan verlopen, want er ontstaat paniek in het systeem, er wordt informatie gemist die er had moeten zijn. Informatie die juist ontbreekt omdat de poortwachters omzeild zijn.

Daarmee is het dan ook niet vreemd dat in de laatste jaren, met het toenemend aantal vaccinaties ook de auto immuunziekten en allergieën (een overtrokken reactie van het immuunsysteem) in ons land en Europa (en andere Westerse landen) sterk zijn toegenomen.

Om de spanning nog meer op te voeren bevatten alle vaccinaties hulpstoffen en uiteraard hebben deze hulpstoffen ook invloed op ons lichaam, dat kan ook niet anders, lichaamsvreemd als ze zijn. Helaas wordt hier weinig informatie over verstrekt. Denk echter even aan alle hulpstoffen (E-nummers onder andere) in onze voeding en hoeveel informatie hierover de laatste jaren naar buiten gekomen is. Meegenomen hoe we daar iedere keer toch weer enorm van schrikken, dan geeft dat toch te denken. Het klopt dat niet alle hulpstoffen schadelijk zijn, maar er blijven er altijd over die wel schadelijk zijn. De kwik component zal in dit aspect wel een van de meest genoemde zijn. Velen van ons zijn kritisch waar het gaat om voeding, dus waarom zou je niet kritisch zijn over wat er zit in de medicijnen die je slikt.

Het is vaak ook niet makkelijk voor jonge ouders, want eigenlijk moet je al beginnen met jezelf in te lezen voordat je kleine spruit geboren is. Maar dan heb je al zoveel dingen te regelen, dat je vaak meegezogen wordt in de flow van het consultatiebureau. En dat niet alleen, heb je wel een kritische blik dan moet je heel sterk in je schoenen staan, om aan je standpunt vast te houden. Daar komt nog bij dat de sociale druk, mede door dit soort nieuwsberichten, enorm hoog is. Helaas is de informatie verstrekking in veel gevallen zeer eenzijdig en is de kennis van medewerkers van het consultatiebureau beperkt. Daarnaast mag een arts die regulier werkzaam is, geen negatief advies geven als het gaat om vaccinaties. Zij zijn een belangrijk instrument in het hoog houden van de schone schijn.

Het is tegenwoordig verplicht om bijsluiters te verstrekken van alle medicijnen die gebruikt worden, maar dit is helaas niet altijd het geval als het gaat om vaccinaties Veel consultatiebureaus hebben deze informatie wel, maar wordt zeker niet in alle gevallen meegegeven, vaak moeten ouders hierom vragen. En als het al meegegeven wordt, is het pas na vaccinatie en dan is het kwaad al geschiedt. Op de site van het RIVM is de informatie verstrekking zeer gering. Pas na goed zoeken kom je een bijsluiter tegen en deze is dan vaak zo beknopt dat je onderbuik gevoel al zegt dat het niet zo mooi kan zijn als aangegeven wordt.

De mate waarin een persoon last heeft van vaccinatieschade is van vele factoren afhankelijk, zeker als je het bekijkt vanuit het holistisch perspectief van de natuurgeneeskunde. Waar of hoe of hoe snel iets tot uiting komt is per persoon verschillend. Het hangt af van de constitutie, het temperament, belaste of sterke organen, de omgeving waarin je leeft, dit alles maakt je tot de persoon wie je bent, en niemand is hetzelfde! Het is niet logisch te veronderstellen dat de reacties van twee verschillende personen wél hetzelfde zouden zijn.

Vaccinatieschade wordt vaak niet eens erkend door reguliere behandelaars. Tegelijkertijd blijft het aantal patiënten met dergelijke vaccinatieschadeklachten in de praktijken van veel natuurgeneeskundig therapeuten en homeopaten stijgen. Dat het aantal alleen maar blijft groeien kan ook niet anders, want de hoeveelheid vaccinaties laat ook een gestage stijging zien over de voorbije jaren. Het lijkt wel of dit niet het geval is, want ja, de hoeveelheid prikken die je kindje krijgt groeit niet. Het aantal verschillende vaccinaties per cocktail verandert achter wel degelijk.

Het toedienen van meerdere (afgezwakte) ziekteverwekkers vertegenwoordigt ook geen normaal ziekteproces. Meerdere ziekteverwekkers die tegelijk het systeem binnenkomen is zelfs voor moeder natuur een knap staaltje…. Wie heeft er ooit de bof, mazelen en rode hond tegelijk gehad?

Wat tot slot nog boven deze hele discussie uit toornt is de vraag wat er nu eigenlijk gemanged moeten worden. De reguliere medische wetenschap is overduidelijk bezig met het managen van ziektes. Het woord ‘ziek’ kom je tegen in de meest kenmerkende woorden en begrippen. Voor ons als natuurgeneeskundigen is de essentie het managen van gezondheid. Het versterken ervan en het terugveren na verstoring van de balans in de gezondheid. In een latere blog zullen we hier nog verder op in gaan.

Het moge duidelijk zijn dat preventief, verplicht en massaal vaccineren veel meer heeft van het managen van ziekten dan van het zo broodnodige managen van gezondheid.

Er is nog veel meer te zeggen over vaccinatie en de onbelichte zijde hiervan. Graag nodigen we je uit om onze vervolgblogs hierover te volgen.

De volgende blog in deze reeks gaat over vaccinaties bezien vanuit de vier natuurkwaliteiten.

Leonie & Huub

Ken jij iemand met rugklachten?

Geplaatst op 20 mei, 2018 om 5:10 Comments reacties (0)

Hoe vaak hoor je tegenwoordig niet, “Ik heb last van mijn rug”, “Ik heb last van mijn nek- en schouders”, “Ik zit helemaal vast”, “Ik heb last van mijn hernia, waar ze regulier niets meer aan kunnen doen”, en zo zijn nog vele voorbeelden te noemen!

Maar denk ook zeker aan kleine kinderen of baby’s, hoe vaak hoor je een moeder niet zeggen dat haar baby langdurig huilt, of slecht slaapt. Hier zijn tal van redenen voor te bedenken vanuit de natuurgeneeskunde, en het is dan ook zaak voor jonge moeders om verder te kijken dan het consultatiebureau of huisarts, want dit is een veel gehoorde klacht, deze begint zo langzamerhand erbij te horen, en gaat de optiek van de reguliere zorg vanzelf weer over. Maar dat kan gevolgen hebben voor je kleintje op de langere termijn… Maar daarover zal ik later meer gaan uitweiden!

Maar goed ik hoor in mijn omgeving veel mensen klagen over rug,- nek,- en schouderklachten. Is dit dan iets van deze tijd? Nou dat zou zomaar kunnen, de belasting voor ons lichaam is in de afgelopen jaren zeker toegenomen! Zitten is namelijk zeer belastend voor de ruggengraat! We leven in een maatschappij waarbij we steeds meer zitten, minder beweging hebben / nemen, onze houding verslechterd door het veelvuldig gebruik van mobiele telefoon en tablets.

En het feit dat rugklachten steeds vaker voorkomen bij al relatief jonge mensen, vind ik zorgwekkend.

Al een paar jaar pas ik in mijn praktijk de Dorn therapie toe. Dit is een zachte werveltherapie waarbij uitgegaan wordt van het beenlengteverschil wat het gros van de mensen heeft.

Dit beenlengteverschil ontstaat vaak doordat de gewrichten van de heup, knie en enkel niet in de juiste positie staat. Dit is d.m.v. zachte druk en beweging van het been weer te corrigeren, waardoor het te lange been weer korter wordt. Vanuit de reguliere zorg wordt vaak het te korte been gecorrigeerd m.b.v. een inlegzool of aangepaste schoen, helaas in veel gevallen met weinig resultaat als het gaat om de rugklachten.

Onze hersenen willen dat het hoofd recht blijft staan, dat er dan ook wervels uit het lood gaan staan is dan niet zo vreemd op het moment dat er een beenlengteverschil is ontstaan. Als het hoofd recht blijft staan dan zal er elders tussen het hoofd en het staartbeen iets moeten gebeuren om dit te bewerkstelligen.

Ook de wervels en het SI-gewricht kunnen m.b.v. zachte druk en beweging weer gecorrigeerd worden. Daarnaast is het tevens belangrijk om de spieren mee te behandelen en dan vooral de spieren die de wervelkolom op zijn plaats houden, doordat wervels verkeerd gaan staan is het logisch dat ook verandering plaatsvindt in de spieren.

Dit kan bijv. d.m.v. massage of schröpfen of beide om de doorbloeding te stimuleren, om de spieren beter te voeden, maar tevens om de afvalstoffen af te voeren, waardoor verkrampingen zich kunnen opheffen.

Daarnaast maak ik in mijn praktijk veel gebruik van de auriculotherapie, dit kan ook bij de Dornbehandeling een mooie aanvulling zijn, maar tevens kan voetreflex een waardevolle aanvulling zijn!

Veel mensen kunnen geholpen worden m.b.v. de Dorntherapie, niet iedereen, het een sluit beter aan bij de één dan bij de ander, daarom vind ik juist de combinaties die ik kan maken in mijn praktijk zo fijn!

Heb je rug-, schouder- of nekklachten en zou je graag meer informatie willen, neem dan even contact met mij op! Tevens kun je op mijn website nog meer informatie vinden over de behandelingen die ik je kan bieden binnen mijn praktijk.

www.scheutjens-natuurgeneeskunde.nl

06 – 47 86 77 92

[email protected]


Rss_feed